top of page
Borstvoeding

Meer info over specifieke baby probleempjes 

Borstvoeding

Borstvoeding is de meest natuurlijke manier van voeden, maar het is voor mama zeker ook zoeken om in de 'flow' te geraken. Als de borstvoeding niet zo goed op gang komt, kan dit zowel met de melkproductie als met het baby'tje te maken hebben. Na een moeilijkere geboorte (vanuit het perspectief van je baby!) kunnen bepaalde spanningen er namelijk voor zorgen dat je baby het lastig krijgt tijdens het drinken. 

 

Je baby moet zijn of haar  nekje vrij kunnen bewegen zodat het hoofdje vlot naar achter kan kantelen om vervolgens mooi aan te happen. Naast deze knikbeweging, is het ook belangrijk dat het hoofdje naar beide kanten kan draaien zodat het baby'tje in een comfortabele houding aan beide borsten kan drinken. 

Voor een goede borstvoeding is ook een goede zuigtechniek nodig. Spanningen aan het achterhoofd, het kaakgewricht, het keeltje of de schoudertjes kunnen asymmetrieën veroorzaken die het moeilijker maken voor het baby'tje om de tepel goed in de mond te nemen of de ritmische zuigbewegingen aan te houden. Merk je dat je kindje snel moe is tijdens het drinken, kom dan zeker eens langs.

Mother Breastfeeding Baby

Voorkeurshouding - afplatting van het hoofdje

Door de  draaibewegingen die een kindje tijdens de geboorte maakt, kan er zich  spanning op de nekspiertjes zetten. Als de doorgang door het bekken niet zo vlot verloopt, kunnen er ook blokkades ontstaan ter hoogte van de gewrichtjes van de nek of het achterhoofd. Hierdoor draait het baby'tje zijn hoofdje na de geboorte vooral naar 1 kant.  

Is dit inderdaad zo? Probeer je kindje dan zoveel mogelijk afwisselend naar links en naar rechts te laten kijken of slapen. Merk je dat dit niet goed lukt, omdat het hoofdje steeds terug naar de voorkeurskant draait, dan maak je best een afspraak voor een behandeling. Met zachte technieken kunnen we de spanningen of blokkades losmaken, zodat je baby er geen last meer van heeft. Hoe vroeger je de voorkeur opmerkt, hoe gemakkelijker het te corrigeren is. 

Soms wordt een voorkeurshouding pas na een aantal weken of maanden opgemerkt en dan kan het zijn dat je een afplatting van het hoofdje begint te zien. Dit komt doordat de hersenplaatjes van een baby nog beweeglijk zijn en zich dus aanpassen aan  druk van buitenaf (heel handig als je door het geboortekanaal moet, maar eens geboren kan dit dus een beetje vervelend zijn...) Als je een afplatting van het hoofdje opmerkt, laat je dit best zo snel mogelijk opvolgen. Wanneer de voorkeurshouding gecorrigeerd kan worden, leert je kindje op beide kanten van het hoofdje te liggen en kan de druk gaan normaliseren. Afhankelijk van de mate van de afplatting, kunnen we je baby'tje verder opvolgen om een zo goed mogelijke vorm van het schedeltje te bekomen. 

Voorkeurshouding

Huilbaby

Een huilbaby is een baby die veel weent. Maar wat is veel? Dit wordt bepaald volgens de  3-3-3 regel. Als je kindje gedurende 3 uur huilt, voor minstens 3 dagen per week, voor 3 weken, dan is het per definitie een huilbaby. Een beetje abstract eigenlijk... 

Een huilbaby is een kindje dat vaak huilt en bij momenten echt  ontroostbaar is. Zelfs als het net gedronken en geboerd heeft, zelfs als het al een verse pamper aan heeft. En dan wordt het natuurlijk raden naar wat er 'mis' is. Misschien spelen er krampjes mee, of wat verborgen reflux, maar vaak is er ook helemaal geen 'diagnose' op te plakken. En dan sta je daar natuurlijk als ouder... 

Huilbaby

Slaapprobleempjes

Dat kindjes niet altijd als roosjes slapen, dat heb je waarschijnlijk al ondervonden.

Slaap probleempjes

Reflux

Dat er bij jouw baby na het drinken soms wat melk terugkomt, is heel normaal. De 'maagklep' is namelijk nog niet optimaal ontwikkeld en dus komt er wel eens een gulpje terug, na een boertje of als je kindje even neergelegd wordt bijvoorbeeld. Dit is geen reden tot paniek.

Wanneer je baby echter op heel regelmatige basis teruggeeft (soms is dit melk die al een stukje verteerd is en dus zuur ruikt), kan dit het keeltje gaan irriteren en zal je baby tekenen van ongemak beginnen vertonen: onrustiger drinken, overstrekken, smekgeluidjes maken of terugslikken tussen voedingen door, tijdens of kort na de voeding beginnen huilen of zelfs krijsen.

 

Merk je dat je baby wel tekenen van ongemak vertoont, maar geen melk teruggeeft, dan kan het om  'stille reflux' gaan. Hierbij komt de verteerde melk wel terug tot in het keeltje, maar geeft het baby'tje niet (veel) over. 

Er zijn verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat je baby reflux ontwikkelt. Soms valt de melk bijvoorbeeld zwaar op het maagje waardoor die gaat reageren. Denk maar aan een babytje met koemelkeiwit allergie of gevoeligheid. Anderzijds kunnen fysieke spanningen de optimale werking van de maag gaan verstoren.

 

Een kindje met reflux heeft bijvoorbeeld vaak de hik, wat op spanning rond het middenrif kan wijzen. Door op die spanningen in te werken, kan de regio rond het maagje meer ontspannen en komt er minder druk op de maaginhoud. Ook spanningen aan het keeltje (denk aan een sterrenkijker of een baby waarbij de navelstreng rond de hals zat) of aan het achterhoofd (lange arbeid) kunnen het teruggeven van melk in de hand werken. Vandaar dat het zeker kan helpen om eens langs te komen als je kindje tekenen van reflux vertoont.

 

Let wel, als de symptomen heel uitgesproken zijn -  krijsen, weigeren van drinken - is behandeling door een kinderarts noodzakelijk om de irritatie van de slokdarm onder controle te krijgen. In dit geval kan osteopathie complementair gebruikt worden om fysieke spanningen weg te nemen.

Reflux

Gevoelig buikje

"Het zullen krampjes zijn zeker?" Ja.. dat zinnetje kennen we allemaal. Het is inderdaad een feit dat het spijsverteringssysteem van een pasgeboren baby nog niet op punt staat. 

Baby After Bath
Gevoelig buikje

Kruipen

Een kindje begint tussen de 6 en de 9 maanden aanstalten te maken tot kruipen. 

Kruipen

Tandjes

Tandjes
bottom of page