top of page

Osteopathie voor Baby'tjes

Het verhaal van de geboorte

Een wondertje is geboren!

Newborn Baby

De geboorte is voor het kindje een hele gebeurtenis. Net omdat een baby'tje het niet kan vertellen, is het belangrijk om even stil te staan bij de weg die het kleintje aflegt...

 

Wanneer de weeën bij mama op gang komen, begint de baarmoeder met tussenpozen samen te trekken. Het kindje wordt zo meer in mama's bekken geduwd, hoofdje eerst. Het is natuurlijk wachten tot mama genoeg opening heeft. Terwijl haar bekken zich aanpast, blijven de contracties komen en gaan. Op een bepaald moment ook breekt de waterballon die als kussentje diende. (Dit kan al gebeurd zijn voor de weeën startten ook!)

Krachtigere en korter op elkaar volgende contracties brengen het hoofdje in een draaibeweging om door het benige bekken te kunnen. De foetus buigt dan het hoofdje voorover totdat zijn kin op zijn borstje drukt en de top van het hoofdje voor de buitenwereld zichtbaar wordt. 

Wanneer mama genoeg ontsluiting heeft, kan het persen beginnen. Het hoofdje wordt langzaam door het geboortekanaal geduwd. Hierbij worden de hersenplaatjes een beetje over elkaar heen gedrukt om de doorgang te vergemakkelijken. Eens het hoofdje geboren is, komen met een draaibeweging ook de schoudertjes ter wereld. De rest van het lichaampje volgt gemakkelijk. 

Als het niet zo vlot verliep...

Elke geboorte is anders en meestal verliep niet alles volgens het 'perfecte plaatje'. Misschien moest de bevalling ingeleid worden. Of liet de ontsluiting op zich wachten. Of viel de arbeid stil. Misschien zat het kindje niet in de juiste positie of moest er ingegrepen worden (met verlostang of zuignap). Misschien werd het onverwachts een keizersnede.

Het geboorteverhaal heeft hoe dan ook een invloed op het baby'tje, maar wanneer breng je je kindje nu best eens naar een osteopaat?

Als bij de geboorte een zuignap of verlostang gebruikt werd

Als je kindje meteen na de geboorte - in de eerste 2 weken - vaak onrustig is. 

Als je kindje meerdere van volgende signalen vertoont. ​

Signalen van je baby'tje

Veel of ontroostbaar huilen

Overstrekken

Veel de hik - moeite met boertjes

Onrustig drinken

Regelmatig melk teruggeven

Hazenslaapjes - alleen slapen op de arm

Voorkeurshouding

DSCF4854_edited.jpg

Wat moet je weten over de behandeling?

Wanneer ik een baby'tje behandel, luister ik natuurlijk eerst graag naar het verhaal van mama en papa. Wat is er lastig voor het baby'tje, hoe verliep de geboorte, etc.

Daarna leggen we het kindje op de behandeltafel en ga ik voelen waar er spanning is in het lichaampje. Op die manier kunnen we gaan kijken of en hoe die spanning gerelateerd is aan de klacht en zelfs het geboorteverhaal. 

Het losmaken van de spanningen gebeurt met minimale en zachte bewegingen. De meeste baby'tjes vinden dit best fijn en worden hier rustig van. 

bottom of page